SoulCollage® is een creatieve expressievorm, waarbij je tegelijkertijd kunstenaar en onderzoeker kunt zijn. Alles wat je nodig hebt zijn afbeeldingen, schaar en lijmstift. Verder wat inspiratie, een vleugje creativiteit en tijd voor jezelf. Op rechthoekige stukken karton maak je je eigen collages, persoonlijke kunstwerkjes, die je kunnen helpen om jezelf beter te leren kennen.
Ik werk al een tijdje met SoulCollage® en inmiddels heb ik heel wat kaarten gezien en gemaakt. SoulCollage® is leuk om te doen, en bovendien kan het je inzicht geven in wie je bent en wat belangrijk voor je is. Werken met SoulCollage® is een manier om meer over jezelf te weten te komen en te onderzoeken wat er onder jouw oppervlak leeft.
Bij SoulCollage ga je intuïtief te werk. Zonder erover na te denken, kies je je plaatjes en op veel SoulCollage®kaarten komt een bepaalde kant van jouw persoonlijkheid naar voren. Veel kaarten weerspiegelen namelijk onze innerlijke stemmen. Soms zijn dat luidruchtige stemmen, soms ook zachte, verlegen stemmen, die je misschien nog niet eerder hebt gehoord. Met iedere nieuwe collage brei je als het ware een stukje aan de lappendeken van je persoonlijkheid. In mijn eigen verzameling heb ik bijvoorbeeld kaarten van de zorgzame moeder in mezelf, mijn innerlijke kind en mijn dwarse ik.
Een andere groep kaarten gaat over mensen die belangrijk voor je zijn, die je inspireren of over plaatsen die je na aan het hart liggen. Ze gaan over je overleden oma, je favoriete gedicht of de woonboot waar je ooit wil gaan wonen. Samen vormen deze kaarten de groep die in SoulCollage® de Gemeenschap wordt genoemd. Door ze te maken, erken je de plaats die ze in je leven innemen.
Stel we gaan aan de slag. Na verloop van tijd ligt er een stapeltje prachtige kaarten. Wat hebben deze kaarten je te vertellen? Om daar achter te komen, is het nodig om de kaarten te lezen. Bij SoulCollage® is het lezen van de kaarten even belangrijk als het maken ervan. Het achterwege laten is het net zoiets als een heerlijke maaltijd bereiden en hem vervolgens niet opeten. Hoe het lezen precies in zijn werk gaat, daar kom ik op terug in een van mijn volgende blogs.